SÅ HÄR FÅR DU UT MER AV
DIN MOBILKAMERA!
ed mobilen i hand är det enkelt att fånga ögonblicken i snön. Här kommer några tips för bättre bilder.
Ta proffsiga bilder i pisten!
Det är alltid roligt att föreviga semestrarna och spara dem för att kunna återuppleva de bästa minnena. Med moderna smartphones är det enkelt att ta bra bilder utan att behöva göra många inställningar. Det ger möjlighet att fokusera på motivet i stället för att tappa bort sig i alla inställningar.
Försök att ta närbilder i stället för många personer på avstånd, det ger mer liv i bilderna. Ta gärna med både förgrund och bakgrund som ger mer djup i bilden.
Använd ofta detta så blir bilderna skarpa
För att ställa skärpan på rätt ställe kan du peka på den del i bilden du vill ha skärpa på, håll sedan telefonen stilla och ta bilden.
Samma sak om motivet står framför en ljus bakgrund eller ett fönster, tryck med fingret på den del av motiv du vill ha bäst exponerat och ta bilden, du slipper nu mörka spökfigurer framför ett fönster eller vit snö.
Få med allt i bilden
En rolig finess är ”Panorama” som kan väljas i menyraden på skärmen. Tryck på denna och lägg telefonen horisontellt. När du tryckt av vissas en pil på skärmen, rör då kameran långsamt åt sidan så att pilen följer den streckade linjen tills den stannar. Du har nu tagit en 180 graders vidvinkelbild.
Bättra på vid svåra situationer
Läget ”HDR” som finns på de flesta av våra smartphones är bra att använda när man har besvärliga ljusförhållanden med många mörka och ljusa partier. Kameran tar då flera bilder som den sätter samman till en, resultatet blir en bättre exponerad bild. Håll kameran stilla när du använder HDR inställningen.
Effektfullt när motivet rör sig
”Rörelsespårning” är en annan finess på några av våra telefoner, tryck och håll kvar fingret på en person eller något du vill följa i bilden, nu kommer det upp en grön ruta på den del i motivet du tryckte på. Kameran kommer att följa motivet och det är bara att vrida telefonen så följer inställningarna med. Perfekt att följa någon i skidbacken.
Om det är kallt ute, försök hålla telefonen i innerfickan så att den inte blir för kall, batteriet kan slå av vid ca -10 grader. Om telefonen blivit mycket kall vänta en stund med att använda den när du kommer in, det kan bildas kondensfukt inuti som då kan skada delar i telefonen.
Dubbla kameror för att ge nya möjligheter att komponera bilderna.
Dubbla kameror ger bättre mörkeregenskaper och möjlighet att välja var skärpan skall ligga på ett nytt sätt. Ena kameran läser färg, den andra svartvitt. De arbetar tillsammans för att ge maximal bildkvalitet. En vanlig mobilkamera använder tre pixlar för varje bildpunkt , en röd,grön och en blå. Det innebär att det effektiva antalet bildpunkter minskar. Genom att addera yttterligare en kamera som arbetar med svartvitt kan den informationen sammanfogas med färgkameran och på så sätt ge bättre bildresultat, både färgrenhet och ljuskänslighet. Dessutom kan osärpa läggas på utanför focus och då ge ett valbart skärpedjup. Kvaliteten på bilder om man väljer svartvitt blir också betydligt bättre.
En annan funktion är att man har möjlighet att zooma 2x utan kvalitetsförlust, alltså optisk zoom. Den digitala zoomen sträcker den sig till 8x.
Skärpedjup eller ”Bokeh” som det kallas i menyn
Här kan man ta fantastiska bilder av blommor och djur där närbilden träder fram på ett helt nytt sätt. Även porträtt blir bättre när ansiktet fokuseras i centrum. Var noga med att inte täcka någon av kamerorna med fingret. En varning visas om den nedre kameran täcks.
”Face beauty”
Detta läge kan förbättra hudtoner och jämna ut tonen så att huden återges lite mer naturligt. Den kan ibland upplevas onaturlig om skärpan blir för hög
Normalläge
Längst till höger är normalläget som används i de flesta fallen.
När bilderna tagits lagras de i appen ”Galleri” När de öppnas i galleriet kan de efterbehandlas på mängder av olika sätt, svartvita bilder blir extra bra med Shoot 1. Den andra kameran ger tillskott till upplösningen vid svartvita bilder.
Klickar man på kugghjulet i nedre vänstra hörnet finner man grundinställningar för kameran, val av upplösning, vilken typ av avtryckare, vitbalansinställningar med flera.
Om man är osäker på om man ändrat något eller inte är nöjd med resultatet, välj längst ner ”Återställ standardinställningar”
Blixtsymbolen
Här finns tre lägen, blixt alltid på , automatisk blixt eller ingen blixt. Det vanligaste är att man undviker att använda blixt utom i mycket besvärliga ljusförhållanden eller i motljus på nära håll.
HDR-läge
Om denna funktion slås på kommer kameran att ta tre olika bilder med varierande exponering, dessa kombineras sedan för bästa resultat. Tänk på att hålla kameran stilla under exponeringen.
HDR-läget gör att det tar lite längre tid att ta en bild, tänk på detta om man snabbt vill fånga ett motiv.
Efterbehandling av bilderna
Bilderna hämtas enklast i appen ”Filhanteraren” eller ”Galleriet” I filhanteraren väljes det minne man valt , minneskort eller telefonens minne. Öppna sedan mappen ”Pictures”
Här finns nu flera möjligheter att i efterhand bearbeta bilderna med effekter och annat. Se bilden till vänster.
Pennan till vänster i nederkant ger tillgång till färgförändring, beskärning, svartvitt, ramar med flera effekter. De övriga ikonerna kan förändra ett ansikte, ta bort röda ögon och lägga på olika figurer i bilden.
