LADDA RÄTT SÅ RÄCKER BATTERIET LÄNGRE!

Telefonernas skärmar blir bara större och större, samtidigt bygger vi in fler funktioner och appar som ständigt söker efter meddelanden och mail. Detta gör att vi också använder telefonerna oftare och längre varje gång. Man tittar på film, läser tidningen och surfar mm.
Samtidigt vill vi att telefonerna skall vara lätta, tunna och enkla att ta med, en svår kombination allt detta. Batterierna har utvecklats och blivit bättre men har alltid en begränsning, Perifa har telefoner med olika kapacitet på batterier, se tekniska data.

Skärmen drar ström
Den största förbrukaren är skärmen, sänk ljusstyrkan på skärmen, det brukar räcka med halva ljusstyrkan. Om man inte alltid använder Bluetooth och WIFI kan de stängas av. Om man använt flera appar och inte avslutat dom ligger dom och arbetar i bakgrunden och tar upp minnet. De förbrukar också energi, stäng dem. 
Vissa appar vill uppdatera sig regelbundet (mail, Facebook, Instagram, tidningar m.fl. ) Det påverkar batteritiden negativt. Gå till Inställningar -> Appar-> sök upp appen-> här kan man klicka bort aviseringen.
Det finns också möjlighet att se vilka funktioner som drar mest: Inställningar -> batteri -> här visas fördelningen av batteriförbrukarna. Klickar du på raderna visas ytterligare information.
Alla telefoner idag har en ”aktiv” sändareffekt. Om signalen är svag ökar telefonen sändareffekten och minskar den vid stark signal, detta minskar batteritiden i områden med sämre täckning.
Använder man dubbla SIM-kort är det som att två telefoner skall dela på batteriet, detta påverkar också batteritiden.
Om man vill vara på säkra sidan kan man ta med en sk. Powerbank som är en portabel laddare, se under ”Mobiltillbehör”.

Många gratis virusappar och sk. boost appar drar extremt mycket energi, även när telefonen är i viloläge, undvik dem, de behövs inte. De gör dessutom telefonen långsammare.
Om du redan tagit ner sådana, gå till inställningar -> appar -> klicka på appen -> avinstallera.

Undvik att ladda batteriet under natten, batteriet mår allra bäst av att laddas lite då och då. 
Det bästa är att sluta ladda när batteriet når 100% men kanske lite krångligt.  Det sämsta för batteriet är att ligga länge på laddning efter det har blivit fullladdat. Risken finns då att det blir ”överladdat” ftersom det hela tiden måste ladda och känna av om det är fullt. 
Procentsatsen beräknas genom att mäta spänningen över batteriet och måste då laddas lite för att beräkna. 

 

 

Ett exempel på grafiken, den kan se olika ut beroende på modell.